Omlet z kiełkami brokuła
Omlet z kiełkami brokuła to bardzo szybka i prosta w wykonaniu potrawa. Możecie przyrządzić ją rano na śniadanie zamiast tradycyjnej jajecznicy. Dodatkowo wzbogacicie swój posiłek o cenne witaminy i składniki odżywcze – kiełki brokuła zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy i antyoksydantów. Posiadają również łagodny smak, dlatego nie podrażnią kubków smakowych nawet najmłodszych łasuchów!
Składniki na omlet z kiełkami brokuła:
- kiełki brokuła
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka zimnej wody lub mleka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rozbić jajka i wymieszać je widelcem w miseczce. Następnie dodać łyżkę mleka lub wody, przyprawy oraz garść kiełków z brokuła. Rozgrzać olej na patelni i wlać masę jajeczną. Smażyć bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną. Delikatnie odwrócić na drugą stronę i podsmażyć przez 2 minuty. posypać z wierzchu omlet obficie kiełkami.
Jak samodzielnie wyhodować kiełki brokuła?
Kiełki brokuła najlepiej jest hodować w kiełkownicy słoikowej. jest to bardzo proste i wygodne rozwiązanie. Należy wsypać nasiona do środka i zostawić je do namoczenia na 4-6 godzin. Po tym czasie wylewamy wodę przez ażurowe oczka zakrętki. czas kiełkowania wynosi około 4 dni. musicie tylko pamiętać o codziennym przepłukiwaniu ich wodą, najlepiej robić to rano i wieczorem, zmniejszy to ryzyko występowania pleśni.